Langkau ke kandungan utama

Catatan

Tunjukkan catatan dari November, 2010

Kalau Allah Baik, Kenapa Cipta Neraka?

Anything can happen, that why life is wonderful. Struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one. No one you shouldn't hurt their feels!



Salam.


Jom baca artikel kat bawah ni. Kalau ya pun, sabar la, habiskan pembacaan kat sini dulu. Aku ambik dari facebook kawan aku, dia pun pakai main share je yang entah dari mana. Ada Ustaz mana ntah tulis (Write) kat facebook.


Aku tau sebab aku baca dah artikel ni, yang ustaz tu tulis. Ni aku ambik dari blog ni. Boleh tahan jugak la blog dia. Blog ke arah agama. Ok la t, kan? =)


Ok, jom baca kat bawah ni.



Ini kisah benar. Kisah seorang gadis Melayu, beragama Islam, tapi cetek pengetahuan tentang agama. Ceritanya begini, di sebuah negeri yangmelaksanakan dasar ‘Membangun Bersama Islam', kerap kali pihak berkuasa tempatan menjalankan pemeriksaan mengejut di premis-premis perniagaan dan kompleks beli-belah, untuk memastikan para pekerja di premis berkenaan menutup aurat.



Aku tak pasti berapa jumlah denda yang dikenakan sekira…

Jurnal Oh Jurnal, Pencarian Paling Stress

Semalam tiada entri kerana mengedit entri popular Aku Rindu dan Masak. Lama jugak masa yang diambil untuk menyiapkan pengeditan. Sebabnya itu entri masa awal-awal pembabitan dalam blog, ayat masih mentah dan banyak short cut perkataan. Entri Aku Rindu dan Masak menjadi antara entri popular.
Jadi, kalau orang masuk tengok kat situ, terbaca ayat yang entah apa-apa, malu la Sha My Heart. Before orang menyampah, better aku buat pembetulan dahulu, kan? Rasa lucu plak bila baca ayat aku pada masa tu. Memang mentah habis. Kebudak-budakan. Al-maklumlah baru berjinak-jinak dengan blog.
Sekarang ni, ok la sikit. Tapi banyak lagi yang perlu dimantapkan. Blog tak mantap ni malu nak bagi orang lawat. Kang orang kutuk dan serik nak datang lagi.
Semalam merupakan hari aku lawat blog (blog walking) kawan-kawan terdekat aku. Tapi blog berabuk, tak update okay. Kepada kawan-kawan yang membaca kat sini, tolonglah update blog korang. Aku nak tau jugak pe yang korang dah lalui dalam hidup korang.
Blog-b…

Me'nyetup'kan (Set Up) Blog Kakandaku, Oh Sungguh Penat

Anything can happen, that why life is wonderful. Struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one. No one you shouldn't hurt their feels!


Sha My Heart: Salam. Dah siap pun blog. Malam tadi, bertungkus-lumus. Search Blogger. Masukkan username: ramziahxxxxx.xxxx.com. Password: **********.




Kakakku: Tq.. Kak belikan ang sepasang baju kurung. Suruh Bibah jahit. (Tapi tak beli lagi).



Sha My Heart: Tak apa la. Tak payah la. Kalau nak bagi, kena bagi handphone Black Berry Torch 98.Haha~



Kakakku: Banyak canteekk..



Sha My Heart: Mesti la.. Haha~



Kenapa aku tolak baju kurung dan minta handphone? Sebab aku ni materialistik? Tak. Sebabnya, aku tak nak dia bagi apa-apa. Aku buat ikhlas.



Korang jangan tak buat-buat tak tau, handphone Black Berry Torch 98 merupakan handphone terbaru buat masa ini dan ramai yang menjerit bak pontianak bila dihadiahkan handphone ini. Hanya mereka yang berpendapatan tinggi dan orang kaya yang mampu, ok. Sah-sahla menjadi pujaan dan impian jug…

10 Petanda Dia Milik Kita

Kali ni aku nak berkongsi tips untuk mengetahui sama ada si dia merupakan jodoh yang telah ditetapkan untuk kita sejak di alam... er alam apa ya? Alam sebelum kita lahir ke dunia. Sepuluh petanda si dia ialah milik kita.

Aku ambik dari Rohaizad.com. Bukan aku nak mencuri ke apa ke, sekadar nak berkongsi sebab aku tau artikel ni bukan dia yang tulis dan sudah banyak kali aku baca artikel ni. Cuma tak tergerak hati nak ambik jer. Malas, sebab aku lebih suka tulis sendiri. Kalau nak ambik hak orang, lagi banyak kerja sebab kena mancari artikel yang bagus-bagus. Lagi banyak kerja. Lebih baik rileks-rileks sudah.. =)

OK, jom check apa dia 10 petanda dia milik kita..

Gunakan seluruh pancaindera
Jodoh adalah perkara yang sudah ditetapkan oleh Allah Yang Maha Esa. Tetapi bagaimana kita mengetahui dia memang ditakdirkan untuk kita? Allah SWT mengurniakan manusia telinga untuk mendengar, mata untuk melihat dan akal untuk berfikir. Jadi gunakan sebaik-baiknya bagi mengungkapkan rahsia cinta yang…

Pengalaman di Lembah Klang, Satu Pengalaman Baru..

Anything can happen, that why life is wonderful. Struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one. No one you shouldn't hurt their feels!


Salam.


Aku sampai jugak ke Lembah Kelang setelah bertahun-tahun aku nak pergi tetapi ada sahaja yang menghalang. Ada aral melintang orang kata. Kira kali ni, aku berjaya jugak. Hehe~


Aku pi sana 8hb malam- 15hb November. Aku lepak rumah Kak Jag dari 8hb ke 13hb. pagi 13 tu aku dah blah ke rumah kawan aku, Fizah kat Cheras. Lepak rumah dia dari 13 ke 15hb. Pagi 15 tu aku blah.


Catatan kat bawah ni aku tulis masa duk kat sana, cuma aku tak launch jer.Sebab ingat nak edit lagi.


'Penat jugak hari-hari keluar. Erm, habis bankrupt kalau duk KL.Hihi~



Reunion yg best dan sempoi. Best sebab kawan-kawan terbaik ada. dan main bowling yang semua orang ada peluang utk straight dan masuk longkang. Haha~. Bila strike gembira, tepuk tangan..


Yang hadir, Sofi, Miza, Fiza, Razi, Aju da aku.. hehe~ Sofi ni lawak la. mentang-mentang la dia sorang …

Daging Korban Yang Berlambak

Anything can happen, that why life is wonderful. Struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one. No one you shouldn't hurt their feels!


Salam.


Salam Aidil Adha.


Ada sesape yang buat Korban kali ni? Korang bila lagi nak berkorban? Hehe~


Berkorban bukan saja dikhususkan dengan penyembelihan haiwan peliharaan tetapi jugak merangkumi kehidupan kita.. Apa yang telah kita korbankan..


Aku, apa yang aku korbankan? Erm (kena fikir dulu)..


Sebagai seorang pelajar, memang banyak jugak masa aku korbankan untuk studi aku. Selain itu, sebagai seorang anak, aku korbankan keinginan untuk menikah. Wawa, gedik ko Sha. Haha~ Gurau je la. Aku kan anak yang baik, kalau parent aku tak bagi kahwin lagi, aku tak kahwin la. Lagipun jodoh tak ada lagi.


Ok, ok serius.. Sebagai seorang anak, aku pernah berkorban bekerja di tempat orang (negeri orang yang jauh dan tak de life) demi untuk famili aku kat kampnug. Walaupun susah aku kat sana, tapi aku tetap bertahan demi kesayangan aku (famili) ka…

Seronok Di Kampung

Anything can happen, that why life is wonderful. Struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one. No one you shouldn't hurt their feels!


Salam.

Aku rasa sangat seronok berada di kampung halamanku. My hometown, kata orang putih..


Best sangat sebab:

1. Buaian
Bila naik jer, selalu terngiang-ngiang lagu Taylor Swift, Today Was Fairy Tale sebab kan anak almarhum Nasimudin, pemilik Naza buat majlis grand ala fairy tale.


2. Bakar ikan
Fresh giler ikan. Sedap.. Yummy!


3. Memancing ikan, dapat ikan.
Best sangat.



Selamat Hari Raya Aidil Adha

Anything can happen, that why life is wonderful. Struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one. No one you shouldn't hurt their feels!


Salam.



Esok, 17hb Nov merupakan Hari Raya Haji. Aku ucapkan, Selamat Hari Raya, Maaf Zahir Batin. Ayat yang bernanah telinga dengar. Huhu~



Aku jugak rasa mungkin ini adalah raya terakhirku. Mungkin. Ajal maut kita tak tau bila, kan? Kan?


Raya kali ni rasa macam tak meriah sebab Kak Jag, Kak dan Cik Ah tak balik. Ye la cuti sehari je kan. Raya Haji orang sebelah Selatan tak sambut sangat, just gi sembahyang raya dan balik duk rumah jer. Tak de kunjung mengunjung.



Tapi sebelah Utara dan Kelatan, Terengganu (Pahang, aku tak pasti) sama meriah macam Raya Puasa. Cuma kurang sikit la, mungkin sebab dekat dengan Raya Puasa. Kalau jaraknya jauh sikit, mesti sama meriah jugak kan?


Tapi, tak mungkin semeriah Raya Puasa sebab Bulan Ramadhan kan berkat dan Aidil Adha plak ramai mak bapak p Haji so kurang meriah la.


Dan sebenarnya, banyak lagi…

Sakaratul maut

Anything can happen, that why life is wonderful. Struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one. No one you shouldn't hurt their feels!


Salam.


Ni aku ambik dari kiriman emel kumpulan yang aku langgan.


Sakaratul maut ialah suasana atau keadaan ketika hampir kematian.


Setiap kita akan menghadapinya pada suatu masa nanti.
Sakaratul maut adalah suatu keadaan yang sangat sukar dan menyakitkan.


Nabi yang mulia pun merasa sangat sakit ketika menempuh sakaratul maut.


Daripada Aisyah Radhiallahu anha berkata: "Aku melihat Rasulullah saw. sedang menghadapi sakaratul-maut dan di sisinya ada sebuah mangkuk berisi air, kemudian beliau memasukkan tangannya kedalam air sambil berdoa : "Ya Allah! berikanlah pertolongan kepadaku untuk menghadapi kepedihan mati dan sakaratul-maut". (Riwayat Tirmizi)


Mari amalkan doa ini, moga Allah memberi pertolongan dan kemudahan kepada kita pada masa menempuhi sakaratul maut nanti.


“Allah humma haw win ‘alai na fii sakara til maut”.

Apakah???

Anything can happen, that why life is wonderful. Struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one. No one you shouldn't hurt their feels!

Salam.


Mesti korang rindukan aku kan? kan dah lama aku tak up date. Hehe, bajet jer.. Wakaka.


Sebenarnya sepanjang ketiadaan aku kat sini kat blog ni, ada perkara yang berlaku dalam hidupku. Chewah..



1.Aku kecewa lagi. Aduh.. Tapi, biarla. Memang sakit hati sangat. Entahla, kenapa macam ni. Dia suka tuduh-tuduh aku, salahkan aku sedangkan aku dah buat sehabis baik. Kalau ikutkan hati, aku nak jer layan dia lebih kurang. Erm, tak berbaloi.Yang penting duit tak de melayang. Tapi tak pe la kena ikhlas.


Alhamdu lillah, aku kat kampung, so no matter la. Lagipun aku tak ambik kisah dah.


Yang paling sakit hati, dia tuduh aku menipu. Aku cakap yang aku rasakan petanda kematian, dia cakap nak cari buku dia. Alih-alih esoknya cakap aku penipu. Erk, apakah?


Lepas tu, dia cakap dia dah ada gf dan gf tu merayu-rayu nak bersama dia. Blekk, ma…