Langkau ke kandungan utama

Kekasih Hatiku

Anything can happen, that why life is wonderful. Struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one. No one you shouldn't hurt their feels!
Aku sebuah cerita. Begini ceritanya.. Pada zaman dahulu kala, ada. Eh, ni cerita moden la. Aku ada kenal sorang budak persatuanku, nama dia Azim. Alim orangnya. Tapi tak de la sampai tak campur dengan perempuan. Tengok orangnya okay saja, (macam Cun Saja; Sleeq plak) tapi pergh, ayat dia memang tak boleh blah!

Tapi bila kena ayat dia yang pedas dan laser tu, jangan nak ngengada nak merajuk plak, k. Tak de sape nak pujuk, k. Kalau suruh dia pujuk, lagi laa.. Mesti dia akan kata, "rezeqi ang la tu."

Sikap mudah MERAJUK ini berpunca dari hati yang kurang ada rasa kehambaan. Bila
tidak merasa diri hamba, dia akan merasakan yang dirinya itu tuan.
Sebagai ‘tuan’, dia perlulah dimuliakan. Kata-katanya perlu didengar
dan dikotakan..penyakit hati!


Azim post macam ni bila aku boleh dikatakan terasa dan merajuk dengan dia kat wall Wan Petro. Aiyo.. Sekali kena, beb. Sebabnya, dia tak nak buat apa ntah, Wan suruh pujuk aku. Dia diam jer tak cakap apa.

Ala, aku pun dah tak kisah. Dah kenal dia memang jenis cakap kasar tambahan plak dia memang ada keturunan Kedah. Orang Utara ni cakap kasar,okay. Aku dah biasa.

Tapi, aku tak amalkannya. (Ke aku amalkan jugak sebab ada jer kawan-kawan yang agak rapat --agak rapat okay, bukannya sangat rapat-- terasa bila aku cakap, sedangkan pada aku, itu tak de masalah pape pun.)

Adakah aku tidak layak untuk cakap kasar? Aku tengok orang lain cakap kasar okay ja pun. Kenapa aku tak boleh (tak dibenarkan) untuk cakap kasar?

Dulu, aku selalu jugak cakap kasar dengan seseorang. Kemudian, dia kata aku tak sesuai cakap kasar sebab aku ni nampak lembut. (Aiyoo, di manakah kebebasan bersuara?)

Ni plak Azim post yang diambik dari orang lain, bila aku asyik komen pasal apa yang dipos oleh Jef. Sekali kena batang hidung aku. Kaw-kaw orang kata.

'Kalau kita suka bersms dan call lelaki, insya-Allah kita akn dpt suami yg suka sms dan call dgn perempuan. Kalau kita suka keluar dgn lelaki, insya-Allah kita ada suami yg suka keluar dgn perempuan.

Kalau kita suka menjaga diri, insya-Allah kita akn dpt jodoh yg suka menjaga diri. dan begitulah sebaliknya lelaki.Pilihlah nak yg mna? Allah bagi pilihan walaupun ada konsep takdir. Takdir boleh berubah dgn usaha dan doa.'


So, aku sangat terasa dengan ayat di atas. Maka, takut-takut nak chat dengan dia walaupun sekadar nak tanya pendapat. Ye la, kadang-kadang orang warak macam dia tu, tegas.

Jadi, aku pun risau la nak berchat dengan dia. Bukan ada chat apa pun, sekadar nak tau dia jadi tak join reunion. Risau la dan segan la aku nak chat lebih-lebih. Tapi dia plak banyak tanya, macam kat bawah ni:


Today

[You] 2:32am
salam


[Azim]
2:41am
hah
nape?


Wah, terus marah aku? Isk-isk..

[You]
2:42am
nk tnya itu jer
ok ke tak?


[Azim]
2:43am
tny pe??


Aik, dia tak dapat ke mesej tadi?

[You]
2:44am
cndrhti
rm10
utk pic

[Azim]
2:44am
ko ni nape
kjap online
kjap offline
tnya btul2 skit
penin aku ni


[You]
2:44am
line prob


[Azim]
2:44am
ish2


[You]
2:45am
ok ke tak dng rm 10, dapt pic 8r n cndrhti ?


[Azim]
2:46am
tpulang ler pd jenis cndrahati tu


[You]
2:46am
cthnya?


[Azim]
2:46am
ntah
mne aku tau
ko yg nk beli bnde2 tu


[You]
2:47am
bukan aku..
aku buat kolaj pic yg mcm ang tgok cth tu


[Azim]
2:47am
oO


[You]
2:47am
cndrhti, org ln belikan


[Azim]
2:48am
oo


[You]
2:48am
klu nk ang nk tlg belikan pn tak pa... hihi


[Azim]
2:49am
xmau ku


[You]
2:49am
wei, ang kira confirm kan dapat join? saja tanya. nnti nk forward pd AJK persatuan
ok, no hal..


[Azim]
2:50am
insyaAllah..klau rajin aku pi
hihi


[You]
2:50am
ceh, kira rajin plak..
tak syg kwn2 la tu...


[Azim]
2:51am
hahaha


[You]
2:51am
ok, nama anda akn dimasukkan...
sekian, terima kasih
nk p layan kerja lain


Aku takut la nak sembang lama-lama dengan dia..

[Azim]
2:51am
ok
dh cnfirm ka wat kat mna ni?


[You]
2:52am
aiyoo... aku dah tag pun kat notes tu..
kat mid valley
sofi pun akan turun! yus pun ...


[Azim]
2:52am
tag?
xde pn
oh
ok2
apa aktiviti yg hg plan?


[You]
2:53am
tak dak ang kata?
aku buka page ang, ada ja


[Azim]
2:58am
apa aktviti??


[You]
2:58am
jmpa2,
ada cdgn main bowling
mkn
window shopping


[Azim]
2:59am
lg?


[You]
3:00am
igt nk bergambar.. tp mahal giler klu ambik fotografer


[Azim]
3:00am
ala..
gne cmera masig2 sudah
watpe nk wat grand2 sgt


[You]
3:01am
so, klu ada kwn2 yg ada kmra SLR tu, bolh la upah


[Azim]
3:01am
wndow shopig tu aku xikut kot
aku blik ar


[You]
3:01am
bowling?
window shopping tu aku saja ja cakap
haha


[Azim]
3:02am
bowling aku join laa


[You]
3:02am
ok..


Itu jer chat aku dengan Azim. Kekasih hatiku? Erm, dia mestilah seorang yang sangat okayyyy macam Sofi dan seorang yang mempunyai agama yang kuat macam Azim. Iman yang kuat la. Paling penting, tak smoking macam Jef. Huhu.

So, mana satu aku nak pinang ni? Eh, terbalik plak. Tak pe, aku kan kaya sekarang ni. Kaya dengan apa? Kaya dengan rambut. Haha.. Apa la yang aku merepek ni. Sebenarnya, aku tengah excited


Catatan popular daripada blog ini

Innershine Prun dan Camu-camu: Testimoni Cantik Kulit Berseri

Sedap. Manis-manis masam. Kalau ada rasa kurma, lagi best. Marvellous. Ada orang cakap, masam sedikit. Pada Sha yang tak makan masam langsung, rasa Innershine ini tidaklah masam mana. Sedikit sahaja rasa masamnya, berbanding produk lain yang lagi rasa masam asam jawa (Ladies Collagen). Innershine rasa masam buah camu-camu sahaja. 
Harga pasaran untuk 6 botol RM 28.90 dan untuk 12 botol RM 57.90. Berat satu botol 42 gram. Harga boleh dapat murah, ikut pasaraya. Pandai-pandailah korang pilih. Sha tengok kat Aeon (Jaya Jusco nama lamanya) pada 13 Jun 2014, harga seperti di atas. Tapi Sha tengok kat Big Aeon harganya lebih murah. Pek kecil (6 botol) hanyalah RM26.90 manakala yang besar RM54.90. Murahlah berbanding harga asal.
Perubahan magik yang Innershine Prun dan Camu-camu lakukan kepada diriku:

Hari pertama, minum malam sebelum tidur, tak dapat tidur dan esok paginya, perut membuang, detox kan? Hehe.
Lusanya, minum awal sikit dalam pukul 9 malam. Tidur, ok saja. Perut ok, tak ada…

Pantang Larang dan Makanan Orang Demam Campak

Nak jaga pemakanan orang demam campak?
Ok, aku ada petua dan tipsnya. Segala yang tertulis di sini adalah keluar dari kepalaku, dan pengalamanku menjaga makanan orang demam campak. Ku abadikan di sini.


Tidak boleh menggoreng
Demam campak ni kita tak boleh nak goreng apa-apa makanan terutamanya guna minyak. Contohnya goreng ikan.

Menumis pun tak boleh tau.

Sebab apa tak boleh? Sebab ia akan merangsang pertumbuhan campak dan buat ianya kemerah-merahan.

Elakkan makanan laut yang gatal
Makanan laut, seperti udang, sotong, kerang elok la dikuarantinkan.. Haha~ Bukan kuarantin la tapi jangan makan makanan tu, k.

Elakkan yang pedas
Cili pun tak boleh makan sebab mengundang kegatalan.


Elakkan yang hitam-hitam seperti gaban perkasa hitam


Kicap dan kopi harus la dijauhi serta merta sebab ia akan menyebabkan berparut hitam. Kalau koko atau milo? Kalau capucinno? Erm, ikut suka korang la.

Aha, aku ada idea, kalau nak putih maka minumlah air soya. Confirm menjadi. Tapi kalau tak jadi, jangan…

Petua Tutorial Cara Pakai Contact Lens (Kanta Lekap)

Open Tracker