Langkau ke kandungan utama

Catatan

Tunjukkan catatan dari Oktober, 2010

Bilakah Tarikhnya?

Anything can happen, that why life is wonderful. Struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one. No one you shouldn't hurt their feels!


Salam.


Aku masih pening dengan aktiviti yang aku rancang tu, reunion.


Aiyoo, again.. Problem.. Ikutkan hati, nak jer batalkan event ni.


Pada pagi ni, awal-awal lagi Razi dah bagitau yang dia tak dapat pergi sebab ada exam Penolong Pentadbir Diplomatik (PTD. Ema pun dah bagitau awal-awal yang dia tak dapat hadir sebab ada exam M-Test pada 13hb.


Rasa luluh hati sebab diorang jugak kawan-kawan terbaik aku, selain Fizah dan Miza.



Aiyo, kenapa la diorang (jabatan kerajaan) ni nak sabotaj projek aku? Wah, ni adalah tuduhan melulu! Kena tangkap masuk ISA ni. Wakaka.

Tanda-Tanda Kematian Orang Islam

Anything can happen, that why life is wonderful. Struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one. No one you shouldn't hurt their feels!


Salam.


Apa khabar?


Aku carikan info ini sebab aku dah mula rasa seperti petanda 100 hari yang bergetar itu. Aku tak tahu sama ada ianya betulkah petandanya atau sekadar reaksi tubuhku. Kalau benar, eloklah aku menyiapkan diri untuk kembali kepada-Nya.


Apa yang aku tahu,ustaz cakap tanda-tanda ini hanyalah diberikan kepada orang Islam sahaja supaya mereka beringat dan dapat menyiapkan diri. Tapi, kalau dah kita jauh dengan agama, mananya nak tau tanda-tanda ini.


Tun-tuan dan puan-puan, eh nak bersyarah plak..


Tanda-tanda ini ada beberapa keadaan :


Tanda 100 hari sebelum hari mati

100 hari? Macam jauh lagi jer ek? Kalau ikut bulan plak, dalam tiga bulan lebih jer.. Sebenarnya, pejam celik, pejam celik dah 100 hari.Jap jer. Tapi kalau orang yang tak sedar tu, pejam celik, pejam celik, pejam, pejam untuk selamanya.


Nauzubillah.. Moga …

Website Sem Ni

Entry ni nak bagitau yang ni la hasil kerja web kumpulan masing-masing. Saja nak upload kat sini. Harap halalkan la, bukannya aku buat apa-apa pun,bagi promosi lagi korang punya website.

Links to Final Projects:

Group 1: Tourism in the Middle East


Group 2: Baby Care


Group 3: Be Delicious Bakery


Group 4: Tourism Malaysia

Group 5: Sensasi Batik Asfa


Group 6: Lovely Cats


Group 7: Islamicbucks


Kami ni bukan budak IT tapi kami budak komunikasi. Jadi, jangan tengok website kami dari segi teknikal, tengok dari segi mesej yang ingin disampaikan la, k.


Ni pun ada yang kali pertama kami buat website. So, lebih kurang tu, kira halal la ek.. Susah jugak la nak buat website bagi yang pertama kali macam aku ni. Tapi, bila dah tau, senang jer la. Hihi~



Resipi Rempah untuk Goreng Ayam

Anything can happen, that why life is wonderful. Struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one. No one you shouldn't hurt their feels!

Salam.


Kali ni, aku nak perturunkan masakan yang aku pernah cuba sendiri buat. Kira kalau sendiri pernah cuba, ni testimonial la. Testimonial dari aku, yang tak terrer masak tapi aku confirm yang resipi ni sangat sedap.


Tapi untuk mereka yang sukakan makanan yang berempah la. Kalau yang jenis kurang sikit tu, mungkin korang akan cakap resipi ni agak pedas. Pada aku yang penggemar rempah ni, resipi ni sangat sedap, okay.


Sebenarnya. aku dapat pun dari internet macam korang buat jugak. Wakaka, serkap jarang..


Tak de la, korang kan pandai masak. Korang surf internet hanyalah untuk mencari idea baru untuk dimasak, kan? senyum la sikit =) .


Oklah, rempah yang aku maksudkan kat sini bukan untuk dibuat kari ke gulai ke.. Resipi ni adalah untuk goreng-goreng. Boleh guna untuk ikan, udang, ketam, ayam, kancil, pelanduk, rusa, dan sebagainya…

Bersyukurlah

Anything can happen, that why life is wonderful. Struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one. No one you shouldn't hurt their feels!


Salam.


Aku postkan begini pada facebook (fb), apa korang dapat fikir?

Kadang-kala, kita perlu berasa lapar utk berasa kenyang dgn rezeki dari Tuhan.
Sekali-sekala, kita perlu berasa sedih utk menikmati rasa bahagia yang dikurniakan oleh Tuhan.
Bersyukurlah kerana semuanya ada hikmah...


1. Lapar dan sedih adalah perkara negatif tetapi kemudian ALLAH berikan kekenyangan dan kebahagiaan untuk gantikan perkara negatif tersebut?
Ya, betul!


2. Bersyukur sebab semuanya ada la hikmah di sebaliknya?
Exactly! Tepat.


Sebenarnya, aku rasa macam ni sebab tadi tak de lauk kat rumah. Rasa sedih jugak. Tapi, fikir-fikir balik, erm, macam la aku tak biasa plak berkeadaan macam ni.


Aku ni datang dari keluarga miskin. Kadang-kadang memang tak de lauk nak makan. Nak masak pun, tak de pape.


Kadang-kadang tu hanya nasi jer ada. Sayur tak de apatah l…

Awak... (part 3)

Anything can happen, that why life is wonderful. Struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one. No one you shouldn't hurt their feels!


Salam muhibah.


Kali ini aku nak bagi satu lirik yang agak lama. Release dalam jangka masa hingga setahun yang lalu.


Tapi kali ini, ia memang kena dengan aku.




Awak, saya ingat kat awak bila dengar lagu ini.. :-( Saya terdengar lagu ini, baru-baru ini.


Lirik Cun Saja – Sleeq


Lagu ini bukan di radio setiap hari untukmu
Lagu ini tidak perlu kau kembali kepadaku
Lagu ini hanya ingin kau fahami
Ku sudah teruskan hidupku
Semuanya cun saja
Semuanya cun saja



Tak perlu tinggalkan pesanan
(Di pintu rumahku)
Tak perlu buat panggilan
(Di telefonku)
Oh tak perlu lagi kalau kau cuba minta maaf
Lupakan sahaja
Diriku cun saja


Duduk di rumah seorang saja
Menulis lagu cinta
Menggunakan kisah ini ‘tuk ceritakan


Chorus
Lagu ini bukan di radio setiap hari untukmu
Lagu ini tidak perlu kau kembali kepadaku
Lagu ini hanya ingin kau fahami
Ku sudah teruskan h…

Mummy Tak Bagi Pergi Reunion?

Hari ni, aku nak bercerita pasal mak aku. tapi belum lagi nak cerita pasal siapa mak aku tapi pasal bebelan mak. Huhu~ Sape yang sanggup baca tu, baca la. Kalau menanah telinga tu,tanggung sendiri la ek, bak kata omputih: by our own risk la,k.

Macam ni kisahnya, mak tak bagi aku pi reunion tu.
"lebih baik ambik lesen motor"

Aku diam jer. Ikut hati nak gelak jer. Lesen motor cek dah ambik la mak.. Tapi biar jer la mak membebel. Bila tak dilayan senyap la dia. Mula-mula mak tanya tambang bas ke KL berapa? Seingat aku dah dekat RM50 dah. Sekarang ni semua barang naik, bila ntah nak henti naiknya. turunnnya tidak. hujan jer yang masih setia turun.


Teruk tol kerajaan yang memerintah ni. Hampeh sesangat. Korang yang kaya memang la tak terasa sangat. Tapi orang miskin macam aku ni, memang la sangat terasa.


Ni bukan pencapaian diutamakan, rakyat didahulukan tapi rakyat yang kena dulu. Ni bukan ayat aku, aku terbaca kat mana ntah. Lama dah sampai tak dapat nak ingat sumbernya. Tap…

Duduk Renggang-renggang, Bertambah Sayang!

Anything can happen, that why life is wonderful. Struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one. No one you shouldn't hurt their feels!



 Salam.



Korang tahu kan yang aku organise satu reunion. Reunion ni nak dibuat di Kuala Lumpur (KL). Sekarang ni aku duk Kedah. Sebab apa aku pilih KL sebagai tempat pertemuan? Sebabnya ramai kawan-kawan aka peserta bekerja di KL walaupun rumah diorang di negeri lain. Itu la alasannya.


Lagipun, kat KL ramai dari kita yang ada saudara mara mahupun kawan yang boleh kita tumpang sehari dua. Kan?


So, nak cakap kat sini tempatnya strategik la. Senang akses dengan hubungan jalanraya yang moden dan lancar. Lebuh raya kat Malaysia ni terutamanya di kawasan Lembah Klang kan antara terbaik di dunia.


So, guna je la kemudahan yang kerajaan sediakan. (Eh, aku dah terikut mamat tu plak yang proud dengan pe je kerajaan buat? Oh, tidak!)


Ok, kira bab penginapan dan pengangkutan mahupun perhubungan jalan raya hatta tren, dah tak jadi masa…

Boleh Pandang-pandang, Jangan Pegang-pegang

Anything can happen, that why life is wonderful. Struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one. No one you shouldn't hurt their feels!


Disclaimer: Entri ini adalah luahan rasa yang terpendam. Baik luahkan dari pendam. Tak suka nak luahan kat facebook (fb) sebab nanti lain plak jadinya.

Salam.


Reunion?
Semua orang sangat excited nak pergi! Rindu nak jumpa.. =)


Aku pernah jadi setiausaha sebuah program. Itu kisah lalu. Senang. Sebab semua orang adalah pelajar dan mempunyai jawatan yang jelas.


Sekarang ni, aku sorang-sorang jer buat kerja. Bagai nak giler pun ada la jugak. Haha~. Apa tak nya, sampai tak tidur malam. Macam-macam fikir.



1. Tak de AJK
Banyak betul orang yang tak nak bertanggung jawab. Paling sakit hati, tak nak ada pape sebab ini bukan projek diorang. Ini projek aku. Manusia oh manusia! Ello, aku tak kisah pun kalau korang nak uruskan, memang aku akan serahkan pada korang bulat-bulat.


2. Tak de respon
Aku dah buat note dan tag sorang-sorang. Ada dalam 20 …

Kekasih Hatiku

Anything can happen, that why life is wonderful. Struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one. No one you shouldn't hurt their feels!
Aku sebuah cerita. Begini ceritanya.. Pada zaman dahulu kala, ada. Eh, ni cerita moden la. Aku ada kenal sorang budak persatuanku, nama dia Azim. Alim orangnya. Tapi tak de la sampai tak campur dengan perempuan. Tengok orangnya okay saja, (macam Cun Saja; Sleeq plak) tapi pergh, ayat dia memang tak boleh blah!

Tapi bila kena ayat dia yang pedas dan laser tu, jangan nak ngengada nak merajuk plak, k. Tak de sape nak pujuk, k. Kalau suruh dia pujuk, lagi laa.. Mesti dia akan kata, "rezeqi ang la tu."

Sikap mudah MERAJUK ini berpunca dari hati yang kurang ada rasa kehambaan. Bila
tidak merasa diri hamba, dia akan merasakan yang dirinya itu tuan.
Sebagai ‘tuan’, dia perlulah dimuliakan. Kata-katanya perlu didengar
dan dikotakan..penyakit hati!

Azim post macam ni bila aku boleh dikatakan terasa dan merajuk dengan dia kat wall …

Tips Rambut Kekal Sihat

Disclaimer: Tips ni bukan untuk orang yang free hair. Aku tak nak tanggung dosa korang. Tips ni hanya untuk orang yang ingin cantik dan sihat.

Hari ni aku nak bagi korang tips penjagaan rambut. Rambut aku tak la cantik sangat tapi aku baru tau petua ni, rambut sihat dan aku nak amalkan. Korang pun amalkanlah, mana tau memang sesuai dan 'cocok' untuk kamu! =)


Jom sama-sama kita amalkan. Sebenarnya, aku nak cakap yang aku sangat suka tips rambut ikal mayang http://inibelogsaya.blogspot.com/2009/06/tips-rambut-ikal-mayang.html dari Hanis Zalikha, model ternama. So, aku dah amalkan. Memang menjadi jugak la, walaupun baru satu hari. Hahaha.

So, korang pun cuba la. Pasti mujarab. Apa yang aku buat:

1. Tak sikat rambut lagi hari ni. Sikat guna jari jer. Sebab sikat ni ada kesan elastik (kalau tak silap term dia, eh bukan elastik tapi apa ntah, nak tau semak tips rambut ikal mayang). So, kalau guna sikat, rambut akan banyak dan cepat gugur.

Guna jer jari masa mandi dan lepas mandi. …

Menasihati Adikku Yang Stress Dengan Keputusan Peperiksaannya

Anything can happen, that why life is wonderful. Struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one. No one you shouldn't hurt their feels!



Salam.


Kadang-kadang bila jadi orang besar ni, i means bila dah ada pengalaman, ada la kuasa sikit untuk dijadikan tempat rujukan. Adik-adik junior aku kat kolej ni memang suka merujuk aku bila ada masalah terutamanya dalam pelajaran.


Aku menjadi tempat rujukan. Ye la, aku kan dah tua dari diorang, banyak pengalaman. Hehe, tak de la rasa macam tu pun. Rasa muda belia lagi. Wakaka, perasan tol la ko ni, Sha. Tak sedar diri la tu.


Baru la terasa pentingnya diriku ini. Cheh, perasan je lebih. Aku cuma pelajar biasa saja yang tak punya apa-apa. Huhu.


Sebenarnya, apa yang aku bagi nasihat pun berdasarkan pengalamanku yang telah lalui perkara tersebut. Bukan sekadar cakap kosong. Bukan tin kosong yang berbunyi k. Kalau aku tak tau, aku diam jer. Kan aku ni pendiam. Huhu.


Kini baru aku terasa ada hikmahnya apa yang telah ALLAH takdirkan da…

Fitri yang Kuat Gelak.. Haha

Anything can happen, that why life is wonderful. Struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one. No one you shouldn't hurt their feels!

Disclaimer: Dia ku hanya anggap adik, okay.

Salam.


Aku berchat dengan Fitri. Terima kasih jugak la sebab aku pun bosan plus hati tak tenang sebab.. Em, malas nak cakap. Kenapakah orang kejam?


[Fitri Anuar]
2:08am
wasalam :):)


[You]
2:09am
wt pe?
bizi ke?


[Fitri Anuar]
2:10am
xwat pe
x bz pun
akak?


[You]
2:10am
xde wat pape
bosan seh


[Fitri Anuar]
2:10am
cm bese la ye
tido lewat
hehe


[You]
2:11am
kwn2 dh tdo


[Fitri Anuar]
2:11am
hehe
tgal sorg je la x tido nih


[You]
2:12am
ya
awal plak diorg tdo


[Fitri Anuar]
2:13am
hahaha
awal?
klo normal kul bpe?


[You]
2:13am
awal la biasanya 3 lbh bru tdo


[Fitri Anuar]
2:14am
peh
tu baru normal eh
akak stay kt mne eh


[You]
2:14am
yup
tak tido lg?

__________________________________________________________________________________


[Fitri Anuar]
6:30am
selamat pagi


[You]
6:30am
pg


[Fitri Anuar]
6:31…

Discussion About Inspira?

Anything can happen, that why life is wonderful. Struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one. No one you shouldn't hurt their feels!


Salam.


Ni aku ambik kat fb Jef. Saja nak letak kat sini sebab pada aku ada sentimental value. Hehe. Hanya aku dan dia sahaja yang memahami. Huhu, macam la ada rahsia sangat kan? Pada hal tak de pape pun. Saja kasi gimik.



PROTON INSPIRA IS A NEW MODEL FROM PROTON...HOW IT's LOOK A LIKE HA???EEmmm...
Yesterday at 1:29am · Comment · LikeUnlike

*
*
*
o
Mohd Hanis: probably look like lancer!!!!cool
Yesterday at 1:31am · UnlikeLike · 1 person You like this.

o
Jeffry: i'm already look for that car..tp cam xlawa jer..tp xtgok penuh lagi rr..
Yesterday at 1:32am · LikeUnlike


o
Noor Hapisah: just wait n see.. huhu
Yesterday at 1:33am · LikeUnlike


o
Mohd Hanis: hurm
knowing proton,new born for sure excellent in term of style
but still dunno yet the performance
Yesterday at 1:33am · LikeUnlike · 1 person Yunikichan Yaya


o
Jeffry:…

Negative mood...

Anything can happen, that why life is wonderful. Struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one. No one you shouldn't hurt their feels!


Salam.


I m in negative mood. :-(


Why?



Because i m very worries about my planning.


(What your planning?)


For now, i not comfort to reveal yet. If u know, just let it..



I wont people look me down if i cant handle it. Oh my God, i m very worry! There are some friend ready to laugh and condemn me. But how i can go far from them when i need them too?


It's very tough time to me.


Really, i need committee. But now seem like me stand alone. There are have someone who don't want give co-operation because it not their project, on their name. Ego.


Oh, no! I don't want a name. I just want we all reunion. That all.


Friend, could you can smell what i feel? It make me suffer. Er, can i leave it?



(Absolutely, cant! You cant let it down, Sha!
If you start one step, you must go on. Dont look back,k!)


Erm..


Hopefully God give me a s…

Awak... (part 2)

Anything can happen, that why life is wonderful. Struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one. No one you shouldn't hurt their feels!


Disclaimer: Kena baca dengan nada sedih. Err, anggap je ni adalah fantasi,k. Adalah sambungan dari Awak.. (Part 1)

Salam.


Hai awak. Apa khabar, awak?


Saya baru sudah membaca  Awak... (part 1). Saya sedih. Saya nangis.


Awak, awak tau tak, kawan serumah saya pun mengalami perkara yang seakan dengan saya. Saya sangat kasihan kat dia sebab dia sangat terganggu dan sedih. Mesti awak bangga sebab saya tak sedih teruk-teruk pun, kan?


Saya bukan tak sedih. Saya sedih, awak. Sangat sedih. Tapi, saya kuatkan hati. Saya tak nangis depan diorang dan saya tak ceritakan apa-apa pun.


Tak de siapa yang akan dapat menghidu saya ada masalah kerana saya tersangat ceria kebelangan ini. Bukan ceria kerana awak tak de, tapi untuk mengubat hati yang lara ini. Awak kan?


Lagipun, kat sini, kat kolej MISC paras tiga ni, saya la harus jadi 'ketua' dan …

Kadang-kadang, Ia Makan Dalam..

Anything can happen, that why life is wonderful. Struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one. No one you shouldn't hurt their feels!



Salam.


Ni chat aku dengan si Jef. Baca la. Ambik ikhtibar dan pengajaran, k.


[Jeffry]
6:31pm
salam

[You]
6:39pm
tgok dh prbincgn reunion?


[Jeffry]
8:02pm
owg ikot jer..
malas nk bincang2 dah
yg mana muktamad
aku ikot jerk..

yg mana xleh dtg ada hal
wat la hari yg btul2 ngam
kita free jer kan
student xder bnyak hal sgt
org yg bekerja tu la yg payah cikit



Di kala yang lain...


[You]
12:31am
salam
maafkan aku melukai perasaanmu.. sesungguhnya, aku tidak berniat. Aku gurau kasar.


[Jeffry]
12:32am
lorr..
yg touching mlm nie naper??
xder wat salah per2 pun kowt


[You]
12:32am
mana tau ang terasa
susah wei nk jaga budk2 kita
ni
ok, 0-0 k

[Jeffry]
12:33am
uitt...
xder nk terasa laa..
haizz..


[You]
12:33am
tak terasa tak pe la
tp klu ada terasa aku mnta maaf


[Jeffry]
12:34am
ko tu yg sensitip kowt


[You]
12:34am
dh deal dgn ramai ni, msti la …

Fitri yang sangat OK

Anything can happen, that why life is wonderful. Struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one. No one you shouldn't hurt their feels!


Salam.


Aku chat dengan Fitri. Baik jer adikku ini. Dia masih cam aku. Nampak kat library dan Mall tempat makan, dia tengok jer aku. Tengok pandang sepatah kata. Macam terkesima jer mamat ni. Aku ni cantik ke? Haha, perasan betul.


Masa jumpa dia kat Kompleks Sukan UUM, baru aku tegur dia. Dah tak segan. Masa jumpa kat library dan Mall, aku segan giler kot. Sori la dik, kak ko ni memang seorang yang pemalu.




[You]
4:25am
salam


[Fitri Anuar]
4:27am
wasalam


[You]
4:28am
apa khbr?
tdo lg?


[Fitri Anuar]
4:29am
baik je
hehe
tgh cari article
tuk wat review


[You]
4:29am
ooo ic


[Fitri Anuar]
4:29am
wtpe xtido lg gk?
da keje ke kak


[You]
4:30am
k buat la kerja tu
biasa tak tdo
hehe


[Fitri Anuar]
4:30am
hah mmg slalu x tido?


[You]
4:30am
xde kerja tp kna fikr bnyk bnda


[Fitri Anuar]
4:30am
berangan eh?
hehe


[You]
4:31am
mna ada berangan
tdo …